Vesti

7 “DA” i “NE” prilikom kupovine kopački

Fudbal je najpopularniji sport širom sveta.Čak i neiskusni igači ga mogu igrati, samo im je potrebno nešto sportske opreme i improvizovan teren. Osim lopte, najbitniji deo fudbalske opreme za svakog igrača su kopačke. Postoji širok asortiman kopački, kreirane da savršeno odgovaraju svakom stopalu, kao i u različitim vremenskim uslovima.

Samim tim, pošto imaju mnogo toga da ponude, počev od poznatih online podavnica pa do klasičnih sportskih radnji, teško je odlučiti gde kupiti kopačke u kojima bi mogli pružiti maksimum tokom igre. Ovde ćemo izneti glavne faktore koje je potrebno razmotriti pre kupovine kopački:

 • DA – izaberite kopačke u zavisnosti od površine(podloge) na kojoj igrate

  Veoma je važno nositi kopačke u skladu sa podlogom na kojoj se igra. Mnogi igrači na početku sezone kupe 2 para kako bi ih mogli kombinovati u zavisnosti od vremenskih uslova.

  Možemo slobodno reći da postoje različiti tipovi kopački uzimajući u obzir njihovu donju površinu, odnosno djon. Ukoliko je djon sa metalnim kramponima, takve kopačke se onda koriste na vlažnoj ili blatnjavoj podlozi, da bi bilo veće trenje i da se igrač ne bi okliznu i pao. Kopačke sa izlivenim kramponima(kramponi koji su jednodelni sa djonom, ne mogu se zameniti), gde ponekad nisu svi jednaki, idealni su za tvrdu podlogu – na otvorenom i to kada su dobri vremenski uslovi.

  Na veštačkoj podlozi nisu potrebni kramponi na djonu. Umesto toga, kopačke/patike dizajnirane za igru na ovakvoj podlozi imaju djon čija je tekstura bobičava, kako bi se omogućilo dobro prijanjanje. Kada igrate futsal ili vežbate u zatvorenom prostoru, veoma je važno nositi adekvatne kopačke/patike koje ne ostavljaju otiske, tj. ne oštećuje podlogu na kojoj se igra. Iako postoje modeli koji su specijalno kreirani za ovakve uslove, postoje i kopačke/patike koje, iako su namenje za čvrstu podlogu napolju, mogu takodje poslužiti i u zatvorenom prostoru na podlozi od tvrde gume.

 • DA – izaberite kopačke u odnosu na poziciju na kojoj igrate

  Pozicija igrača na terenu uvek odredjuje tip kopački koje on ili ona nosi. Stil igre takodje ima važnu ulogu prilikom izbora odgovarajućeg modela, bržim igračima su potrebne lakše, dok, igračima koji manje trče su potrebne kopačke koje će ih bolje zaštiti.

  Golman, odbrambeni igrači – jake i čvrste kopačke koje povečavaju stabilnost I smanjuju rizik povrede pri sudaru ili prekršaju

  Napadači – kopačke koje su veoma male težine, nežnija koža od koje su izradjene, metalni ili plastični kraponi koji takodje moraju biti laki. Omogućavaju znatno ubrzanje i veliku peciznost.

  Centralni igrači(igrači sredine terena) – klasična kopačka koja odgovara vemenskim uslovima. Omogućava sigurno kraće dodavanje(pas), prolaz i prodoran šut.

 • NE – okušaj sreću sa veličinom kopački

  Budite sigurni da vam kopačke od samog starta odgovaraju. Deca i adolescenti koji još uvek rastu mogu biti u situaciji da na početku sezone nose kopačke koje su im malo veće, i kasnije im postaju taman. Medjutim, kada odrasli kupuju kopačke, treba da imaju na umu da je najbolje kada je model taman – nikako veći, nikako manji, jer kopačke tokom nošenja postaju sve komfornije i malo više se “razvuku” nego ostala obuća. Kopačke koje su preuske ili preširoke mogu izazvati žuljeve, utiču na igračke sposobnosti, ili dovode do povreda kada igrač ne može slobodno da se kreće.

 • DA – obratite pažnju na oblik svoga stopala

  Prilikom kupovine pravog broja, morate biti sigurni da kopačka odgovara obliku vašeg stopala. Neki od nas imaju ravne tabane, kod nekih su tabani malo više podignuti, a kod nekih normalni. Stopala su takodje i različite širine, i veoma je važno izabrati kopačke u skladu sa ovim varijacijama. Postoje mnoga pitanja koja se odnose na stopala, jedni imaju levo stopalo veće, kod nekih su oba ista, dok drugi imaju problem sa tim da je desno stopalo veće.

  Nema sumnje da je izbor takvog modela koji savršeno odgovara našem stopalu veoma komplikovan! Odredjeni bendovi teže da budu malo širi nego neki drugi, te je zbog toga mudro da se držite onog brenda koji ste već nosili i imate iskustva sa njim. Na primer, Nike kopačke su malo šire od Adidas-a, dok su Puma i Umbro negde izmedju.

 • NE – kupovina para jer ih vaš omiljeni igrač nosi

  Iako je velika želja u oponašanju uspešnih fudbalera, treba biti razuman kada je u pitanju izbor kopački. Samo zato što veliki igrač nosi odredjene kopačke, ili dizajnirani model koji obećava poboljšanje performanski na terenu ,to ne znači da će one odgovarati svakom, ili da će ih bolje nositi spoljni igrač, ili golman, na primer. Kupite model koji će biti najbolji za vas, nemojte biti pod uticajem marketinških kampanja.

 • DA – kupite najbolje kopačke koje možete sebi priuštiti

  S obzirom da su vaša stopala oslonac ostatku tela, mnogi ljudi smatraju da vredi platiti malo bolji kvalitet. Uglavnom su male razlike izmedju kopački koje su tu da štite stopalo, cevanicu I koleno od povreda.

  Postoji mnogo dobrih kopački koje se mogu pronaći u svim cenovnim rangovima, ne samo u najskupljim. Veoma važna stvar je da uradite istraživanje i pronadjete par u onom cenovnom rangu koji bi zadovoljio vaše potrebe i nudi vam ono najbolje za vaš novac. Na pimer, ukoliko je vaš budžet 100 evra, izvršite pretragu do te cene i na taj način kasnije odaberete model koji smatrate da vam najbolje odgovara.

 • NE – imate strah od online kupovine

  Dok svi znamo da je način online kupovine veoma zgodan, i često ekonomičniji od klasičnog odlaska u prodavnicu, mnogi I dalje oklevaju da kupe nešto poput sportske obuće preko online prodavnice. Zaista, činjenica je da nemogućnost ulaska i probanja odgovarajućeg modela jeste malo nezgodno, ukoliko on ili ona nisu kupovali isti brend ili model ranije.

  Pošto smo već rekli da je online kupovina zgodnija i ekonomičnija od klasične kupovine, daćemo savet, za vas koji nemate iskustva u kupovini sportske opreme preko interneta.Na primer: svideli su vam se odredjeni modeli kopački. Šta uraditi? – Vrlo je jednostavno. Isprobajte ih u najbližoj podavnici po vašoj želji i posle preko online prodavnice za koju znate da je dobra, kupite model koji vam je najbolje odgovarao, a za sledeći put ste prikupili informacije i znate razlike izmedju brendova jer ste ih isprobali.

Zaključak

Nošenje adekvatnog para kopački može uticati na to koliko su one udobne za igrača i koliko je on u njima bezbedan, pa čak i na njegovu sposobnost da pruži maksimum na terenu. Gledajte da vam kopačke budu potpuno taman, vodite računa i o tipu koji odgovara vremenskim uslovima i za novac koji ste namerili potražite najbolji kvalitet.

Podeli ovaj post