Vesti

Kontrola lopte

Kontrola lopte u fudbalu predstavlja jednu vrstu umetnosti. Ukoliko pratite kako igraju najbolji svetski fudbaleri, oni ne samo da vode loptu, oni itekako iznenade protivničkog igrača načinom na koji je kontrolišu. Na veoma lep način rade dibling, pas ili upućuju slobodan udarac.

Svaki fudbaler se trudi da po prijemu lopte ima dovoljno vremena da odigra pas ili uputi udarac ka protivničkom golu. Kontrolisati loptu ili sačuvati je od protivnika od velikog je značaja za svakog fudbalera. Medjutim, ključna stvar je umeti sačuvati loptu kako bi omogućio da se započeta akcija nastavi. Drugim rečima, sve je u pokretima nogu.

Butina. Ukoliko lopta pada sa velike visine iskoristi butinu da je smiriš i lagano spustiš na zemlju – noga treba da je polusavijena, odnosno pod uglom od 90 stepeni. Takodje, dok lopta još pada, a imaš protivničkog igrača iza sebe, butinom je možeš spustiti u stranu i odmah odigrati saigraču pas.

Grudi. Kada je lopta u vazduhu, pa počinje da pada(ka tebi), možeš je primiti grudima i polako spustiti na zemlju. Kako to izgleda? – Dok ti se lopta približava iz vazduha, potrebno je da procenis gde će otprilike pasti i tu da se nadješ(ako si u blizini). Njenu putanju pratiš pogledom, kolena malo savijena, malo zabačen unazad. Što mekše je primiš na grudi, što se usavršava vežbom, bolje ćeš je spustiti na zemlju, te onda krećeš sa njom ili dodaješ saigraču ukoliko je protivnik previše blizu i želi da ti je preotme.

Glava. Loptu je moguće primiriti glavom pre spuštanja na zemlju. Na primer, lopta iz vazduha dolazi ka tebi, možeš skočiti i zaustaviti je glavom, ali ne da je udariš jako i ona ode daleko. Pokušati što mekše je “primiti”, prednjim delom glave(čelom) – tamo gde kosa počinje. Na taj način lopta se odbija vrlo malo i moguće je dobro je iskontrolisati. Medjutim, češći slučaj je, da, kada lopta dolazi iz vazduha većina odigra glavom svom saigraču.

Unutrašnjost stopala. Najčešći način za prijem i kontrolu lopte je unutrašnjost stopala. Pokušaj kontrolisati loptu ispred sebe na što bolji način, nemoj stati na nju. Vodiš je dokle god imaš slobodnog slobodnog prostora.

Spoljašnjost stopala. Ovaj način se često koristi kada igrač(izmiče se) ide unazad. Obično napadači koriste spoljni deo stopala za kontrolu lopte.

Gornji deo stopala. Kad lopta dolazi sa malo veće udaljenosti, uglavnom iz vazduha, koristi se i gornji deo stopala za prijem. Takodje je veoma pogodan i preporučljiv za upućivanje jakog udarca ka protivničkom golu.

Djon. Ovo je takodje dobar način za brzu kontrolu lopte i uglavnom se koristi kada se igra mali fudbal, na primer: u salama, balonima, odnosno u zatvorenim prostorima, ili na malim otvorenim terenima. Ukoliko želiš da uputiš brz pas ili brz šut na gol(bez oklevanja), prijem lote djonom iza koga sledi udarac je odličan način – sve ovo se desava u 1 – 2 sekunde. Znači, lopta je po zemlji došla do tebe, brzo je zaustavljaš djonom i odmah odigravaš pas ili udarac na gol.

 

Kontrola lopte po strani

Recimo da želiš žaštiti loptu svojim telom prilikom prijema od saigrača, tzv gradjenje lopte. Pravilo je da po prijemu telo okrenetš malo u stranu, tako da stojiš polubočno onome ko ti je odigrao pas. U zavisnosti sa koje strane ti je saigrač dodao loptu, prijem vršiš spoljašnjim ili untrašnjim delom stopala.

Kontrolu lopte spoljnim delom stopala vrši onda kada sa strane imaš protivničkog igrača, pa pokušavaš ga držati što dalje od nje. Napadači primaju loptu pod uglom kako bi na brzinu mogli „okrenuti“ protivničkog odbrambenog igrača. Naravno, ono što igrači više žele je korišćenje unutrašnjosti stopala, kako bi mogao lakše odigrati brz pas. Takodje, unutrašnjost stopala je najveća površina kojom je najlakše kontrolisati loptu.

Ukoliko sa loptom želiš na desno, odigraj pas desnom nogom, i obrnuto, ukoliko ideš na levo – odigraj pas levom nogom. Ovim načinom se već oslobadjaš igrača koji je bio blizu u nameri da otme loptu, i samim tim on ispada. Jedne veoma bitne stvari treba biti svestan: prilikom vodjenja lopte ona treba da se nalazi malo ispred nogu, kako bi mogao odigrati pas ili šutirati, ako se za to ukaže prilika. Potrebno je unapred znati šta uraditi, čak i pre prijema lopte.

 

Kontrola lopte ispred nogu

Korišćenjem svog tela da zaštititiš loptu dobijaš više prostora ispred sebe, tačno tamo gde se i lopta nalazi. Čim imaš prostora ispred sebe, to je dobro, podigni glavu i osvrni se, pokušaj pronaći način kako da sačuvaš loptu i nastaviš igru.

Sledeća situacija predstavlja kontrolu lopte u otvorenom(slobodnom)prostoru. Ukoliko si odbrambeni igrač a odigran ti je pas i imaš vremena da razmisliš šta ćes sa loptom, ako je ispred tebe slobodan prostor,podigni glavu i osmotri situaciju. Zatim, slobodno povedi loptu napred i na taj način saigrači i ti napadate protivničku zonu pokušavajući stvoriti šansu. Ukoliko si tek primio loptu i ona ti je “u nogama”(previše blizu), moraš je još jednim dodirom pomeriti malo napred kako bi na siguran način odigrao pas.

Bilo da vodiš loptu po levoj ili desnoj strani terena, uvek gledaj da se ona nalazi na nekom normalnom rastojanju od tebe(što moraš sam proceniti) da bi lako mogao odigrati siguran pas ili uputiti udarac ka protivničkom golu, a da se ne spetljaš sa loptom.

U mnogim situacijama će se desiti da ti je lopta baš blizu nozi, pa ćeš morati malo je odgurnuti kako bi sebi napravio bolju poziciju. Ovaj dodatni dodir omogućava saigačima da se bolje rasporede kako bi ti imao preglednost kome ćeš dodati loptu.

Prvi dodir je uvek ključni. Pokaži to jasno i uvek daj malo više prostora izmedju lopte i noge(ukoliko nemaš protivničkih igrača oko sebe), neprestano prateći situaciju, a ne da sagneš glavu dole. Naravno da postoje i situacije kada lopta mora biti baš blizu, tj. uz nogu, kako bi je lakše iskontrolisao, a to je u slučaju kada protivnički igrač ide na tebe i potrebno je da uradiš dribling, na primer.

Sledeći video je veoma zanimljiv i tu možeš pogledati kako se to slavni svetski igrači snalaze sa loptom na terenu, kako vode i uspevaju da je iskontrolišu.

Podeli ovaj post