Vesti

Korisni fudbalski saveti

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti veoma korisne fudbalske savete za one koji žele da igraju na najvišem(profesionalnom) nivou, počev od toga kako komunicirati na terenu, kako sačuvati loptu u svom posedu, pa do toga kako prevariti protivničkog igrača prilikom dodavanja lopte(pas) i još mnoga toga. Ukoliko želite postati bolji fudbaler, onda će vam ovaj tekst biti itekako koristan. Nebitno je da li ste početnik ili neko ko igra na visokom nivou, sledeći članak je namenjen svim igračima.

Komunikacija

Ukoliko igrate na nivou profesionalca, veoma je vašna komunikacija na terenu. Jednostavni znaci ili komande koje se pokuzuju rukama, kao što su „kreni“, „rotiraj“, „imaš vremena“ znatno olakšavaju igru i postaju veoma važni kako vreme odmiče.

Komunikacija se takodje odnosi i na traženje lopte od svog igrača sve vreme. Da, moraš tražiti loptu – pokaži saigračima da je želiš. Potpuno je nebitno na kojoj poziciji igraš, da li si u napadu ili odbrani, bitno je da si na pravilan način „otvoren“ i uočljiv da bi ti saigrač bez problema mogao dodati loptu. Poenta je u tome da želiš da pomogneš, pridješ što bliže igraču iz tvog tima tako da te on veoma brzo uoči i na taj način mu ti pružaš podršku i igra se odvija. Ukoliko nisi ovako požrtvovan, zašto onda i igraš?

Čim si dobio loptu, gledaj da je dodaš igraču koji je u najboljoj poziciji da uradi nešto dobro. Dodaj je saigraču koji može stvoriti i po mogućstvu iskoristiti šansu. Obično su u fudbalskom timu dva ili tri igrača,mada, može biti i jedan koji želi da je lopta uvek kod njega. Oni su poznati kao igrači od akcije i kada su otvoreni, dodaj im loptu a zatim trči brzo napred kako bi ti taj isti igrač vratio loptu. Pogledaj neke od slavnih, vodećih fudbalskih klubova u svetu, oni imaju dva ili tri igrača kod kojih je lopta često i oni su ti koji stvaraju šanse i daju golove.

Igrači kao što su Mesi i Ćavi u Barseloni prave dobre akcije sa Dani Alvesom koji igra po desnoj strani. Alves je podrška ovoj dvojici fudbalera, on je kao zid od koji vam uvek vrati loptu. Kako? – Tako što prati igru: kada je lopta npr. kod Mesija, on brzo pritrči i traži loptu. Mesi mu dodaje i brzo trči ka protivničkom golu i odmah dobija loptu nazad od Alvesa. Zato je Alves jedan od igrača čije fudbalske veštine su na veoma visokom nivou, te su ova trojica igrača jedan dobar primer kako treba kombinovati, stvarati akcije i postizati golove.

Prilikom dodavanja lopte(pasova), potrebno je voditi računa kojim intenzitetom se vrši. Ne sme biti prejako, a ni slabo. Proceniti na osnovu udaljenosti saigrača kako ćete mu dodati loptu.

Brza primopredaja lopte

Veoma je važno dodati loptu i dobiti je nazad – igrati na jedan ili dva dodira. Ukoliko loptu predugo zadržavaš, izgubićeš je. Čak iako je ne izgubiš, ukoliko je opet dugo zadržiš kod sebe, upropastićeš akciju i omogućiti protivničkim igračima da dobiju na vremenu i vrate se nazad.

Sve ovo znači da budeš spreman za prijem lopte u svakom trenutku, i naravno, da tražiš loptu! Ovakva vrsta enegije, gde ti stalno tražiš loptu je teža po protivnika i moraju stalno da trče ne bi li oduzeli loptu. Prema tome, igraj pametno i jednostavno – dodaj loptu, traži je nazad i budi brz.

Kada imaš loptu, pokušaj prići protivničkom golu. Pridji protivničkom kaznenom prostoru i kada veći broj igrača krenu da ti oduzmu loptu, dodaj je svom saigraču koji se nalazi na dobroj poziciji. U ovakvim situacijama svi su na jednoj polovini terena. Svi pokušavaju doći u posed lopte. Zbog toga su veoma bitna kratka i brza dodavanja, da bi se akcija što pre uspešno završila.

Zaštiti loptu kada je u tvom posedu

Jednostavna i veoma dobra vežba je uraditi manji dribling. Iskoristi svoje telo kako bi sačuvo loptu od protivnika. Ukoliko vežbaš na treningu, reci onom ko igra protiv tebe da pokuša da ti oduzme loptu i slobodno bude malo više grub, skoro da te faulira. Pokušaj što više igrača predriblati, ukoliko je to moguće.

Ovakva igra se pretvara u nešto što se zove: sačuvati loptu u svom posedu. Na treningu možeš ovo pokušavati iznova i iznova, pa koji tim manje puta uspe da sačuva loptu, kao kaznu može da radi sklekove ili da istrči nekoliko krugova oko terena.

Ukoliko imaš loptu u svom posedu, trči ka protivničkom golu, ali putanjom gde je slobodan prostor. Vodi loptu unutrašnošću svoga stopala jer na taj način imaš najbolju kontrolu. Kada stojiš i gradiš loptu od protivnika, kolena treba da su ti malo savijena, da stojiš čvrsto, imaš dobar oslonac i ne dozvoliš da te potivnik odgurne i preotme loptu. Kreneš brzo napred, pa uradiš fintu kojom se brzo vratiš malo nazad – naglo promeniš smer i zavaraš protivnika. Vežbaj vodjenje lopte pomoću spoljašnjeg dela stopala, takodje.

Štititi, odnosno, graditi loptu svojim telom jedna je veoma važnih veština u fudbalu. U nekim situacijama, loptu takodje štititš unutrašnjim delom svoga stopala. Kopačke sa dobrim kramponima će ti omogućiti da naglo promeniš smer(a da se ne oklizneš) ukoliko trčiš i vodiš loptu.

Dobrom fintom prodji protivnika

Ukoliko ti se približava protivnički igrač u nameri da ukliza i otme ti loptu, uradi fintu da ispadne kao da želiš da šutneš loptu, u velikom broju slučajeva ovo uspeva. Znači, dobio si loptu, sve što treba da uradiš je da zamahneš nogom da izgleda kao da želiš da uradiš pas(ili jači šut). U ovakvim situacijama protivnički igrač uglavnom zastane i onda imaš više vremena da odlučiš.

Prilagodjavaj se igri

Kako igra teče, lopta non-stop ide sa jedne polovine terena na drugu, a na toj polovini na kojoj se igra odvija lopta se prebacuje sa leve na desnu stranu – odnosno tamo gde je više prostora i gde su manje koncentrisani protivnički igrači.

Ukoliko pratite najbolje fudbalske klubove, kao što su Real Madrid, Barselona, Bajern Minhen ili Mančester Junajted, videćete da fudbaleri šalju loptu na onu stranu gde je više slobodnog prostora i gde je protivničkih igrača manje. Cilj je dovesti što veći broj protivničkih igrača u jednu tačku(na jedno mesto), a zatim loptu brzo pošaljete na drugu stranu i automatski ste u brojčanoj prednosti, što povećava vaše šanse.

Kada, na primer, krećete od svoga gola, gledajte da lopta što pre stigne do vašeg veznog reda. Na taj način će se protivnički igrači koncentrisati oko vaših saigrača na sedini terena gde se lopta trenutno nalazi. I leva i desna strana postaju rasterećene(slobodne) i igrač u veznom redu koji je dobio loptu ima preglednost na obe strane i može je poslati na jednu od njih prema aut linijama bliže korneru, te na taj način lopta brže dolazi do protivničkog gola. Bitno je da lopta brzo ide od igrača do igrača, na jedan ili dva dodira.

Brza promena – pas

Razmisli o tome kako da odigraš pas ili kuda da prodješ kako bi iznenadio protivnika. Po desnoj strani driblaj desnom nogom, kako bi bolje zaštitio loptu, pa je onda pošalješ na skroz suprotnu stranu terena. Ukoliko si na levoj strani, dribling radi levom nogom, pa loptu brzo pošalješ na desnu stranu terena. Odbrambeni igrači neće očekivati tako nagle promene sa jedne strane na drugu, a tvoji saigrači će se brzo prilagoditi situaciji.

Dribling možeš vršiti i u suprotnom pravcu od onog kog bi želeo, kako bi mogao poslati loptu u prazan prostor. Ovo lako može da stvori veoma povoljnu šansu.

Naravno, pasovi mogu biti dugi i kratki i potrebno ih je odigrati u pravo vreme na pravo mesto, na terenu.

Igraj sa starijima od sebe

Ukoliko želiš postati bolji igrač, pronadji gde se igra dobar fudbal. Da bi postao sjajan igrač, moraš se više potruditi i ne postoji bolji način nego da igraš sa iskusnijima i mnogo boljima od sebe.

Ideja je u tome da od pokupiš sve što možes – sve trikove i finte koje su oni učili godinama. Ovo predstavlja jedan vid mentorstva koji će ti pomoći da poboljšaš svoju igru, i u početku čak nećeš ni primetiti šta si sve pokupio od iskusnijih igrača.

Igrati sa mnogo iskusnijima od sebe predstavlja izazov, ali će ti pomoći da brzo napreduješ ako se trudiš – kako da odigraš pas, kada raditi dribling a kada trčati.

Nije to samo igra sa iskusnijima od tebe, to je igra sa mnogo boljima od tebe – prečica do toga da ti postaneš odličan i kvalitetan igrač.

Treba znati kada usporiti

Ovo ustvari može značiti odigrati lagan pas slobodnom saigraču. Ne odnosi se na to da prestaneš da trčiš i staneš, nego malo lakši tempo igre – ne forsirati previše. Igrati lep i jednostavan fudbal. Gledaj da na vreme dodaš loptu slobodnom igraču, da se otvoriš u prazan prostor kako bi ti je mogao vratiti nazad.

Mladom igraču je teško da shvati da mora biti strpljiv. Lopta treba non-stop da ide od igrača do igrača, na jedan ili najviše dva dodira. Svaki put kada odigraš pas, u odbani protivnika se nešto promeni – pojavi se na primer, neki slobodan prostor gde bi mogao da protrčiš ili uradiš dribling. Kako se približavaš potivničkom kaznenom prostoru, 5 – 6 pasova može da stvori sigurnu šansu. Nema potrebe previše forsirati i žuriti.

Brze odluke

Kada postaneš profesionalni fudaler, nemaš mnogo vremena da razmišljaš pošto dobiješ loptu. Treba da znaš sta ćeš uraditi i pre nego što je dobiješ. Ovo se odnosi na to da već treba da znaš gde će biti najbliži saigrači da bi se akcija nastavila.

Igrati lep i jednostavan fudbal udje u naviku kada si već neko vreme u „mašini“. Kao što je već spomenuto na početku teksta, veoma je bitno da tražiš loptu. Ukoliko ne tražiš, nećeš je ni dobiti. Misliće da je ne želiš ili nisi dobro otvoren.

Koristi svoje telo da zaštitiš loptu, kako ti je protivnički igrač ne bi uzeo – ukoliko ne uspe, pokušaće da te faulira. Da ne bi bio pod pritiskom, igraj što jednostavnije i saradjuj sa timom. Treba da znaš kako da se krećeš i gde ćeš to biti koristan, odnosno, pomoći svojoj ekipi. Kada ti je potivnički igrač sa desne strane, dribling radi levom nogom i obrnuto. U svakom momentu moraš znati gde se tačno nalaziš tako što ćeš se brzo osvrnuti pre nego što primiš loptu. Ne treba da paničiš ako te okruže protivnički igrači, pokušaj da sačuvaš loptu.

Ideja je veoma jednostavna i izgleda ovako: dobio si loptu, sačuvaj je dok saigrač brzo pronadje dobru poziciju i bude slobodan da mu možeš odigrati. Ukoliko pratiš najbolje fudbalske timove kao što su Barselona, Arsenal ili Real Madrid videćeš da oni upravo ovo rade.

Zaokret

Ukoliko si igrač sredine terena moraš biti spreman na brz okret kako bi komunicirao(saradjivao) sa igračima iz napada ili iz odbrane. Vezni igrači uglavnom treba da budu okrenuti licem ka jednom od golova. Ovo je najbolji način da sagledaju celokupnu situaciju i krenu tamo gde je potrebno. Kada igrate levo ili desno krilo, u situaciji ste da sagledate čitavu igru i bez problema primite loptu. Igrači na ovim pozicijama treba da budu ramenom(levim ili desnim) okrenuti aut liniji.

Ukoliko pogledate igrača Ćavija, iz Barselone, možete primetiti da se stalno osvrne i na vreme uoči da li mu se protivnički igrač približava kada treba da primi loptu. On takodje retko vraća loptu nazad ka odbrani, odakle ju je dobio. Znači, brzo se osvrne da vidi da li je sam pre nego što mu lopta stigne, i čim ju je primio pravi brz zaokret i kreće sa njom napred.

Zaključak

Ovo su veoma važna pravila i principi u fudbalu, koja početnici treba da nauče i vremenom savladju, da bi ih kasnije sprovodili na pravilan način kao što to rade profesionalci.

Podeli ovaj post