Vesti

Kristijano Ronaldo – biografija

Kristijano Ronaldo je profesionalni fudbaler koji je oborio rekorde igrajući za Manchester United i Real Madrid.

 

Uopšteno o ovom fudbaleru

Kristijano Ronaldo je rodjen 5. Februara 1985. u mestu Funčal(Madeira), Portugal. 2003-e dolazi u Manchester United za 12 000 000 funti – rekordna suma za tako mladog igrača. 2004-e godine, za vreme finala FA Kup-a poboljšao je skor Menchester United-u tako što je postigao prva tri gola. 2008-e je oborio rekord u broju datih golova. 2009-e, Real Madrid je platio rekordnih 131 milion dolara za ovog fudbalera.

 

Život i rani počeci

Rodjen kao Kristijano Ronaldo dos Santos Aveiro, 5-og februara 1985, u Portugalu, tačnije – Funčalu(Madeira), malom ostrvu na zapadnoj obali zemlje. Ronaldo je najmladji od četvoro dece Marije Dolores dos Santos i Hose Dinis Aveiro-a. Ime je dobio po Ronald Reganu, omiljenom glumcu njegovog oca.

Ronaldo je odrastao u kraju u kome je živela radnička klasa. Kuća mu je bila mala baraka pokrivena plehom i gledala je ka okeanu. Kao dete je živeo teško: otac mu je bio baštovan, često je puno pio i preminuo je 2005-e godine. Da bi othranila decu i svojoj porodici omogućila koliko toliko finansijsku stabilnost, Ronaldova majka je radila kao kuvarica i čistačica.

 

Fudbalski počeci

Ronaldo je počeo trenirati fudbal u klubu u kojem je njegov otac radio na poslovima održavanja terena i opreme. Kada je imao 10 godina primećeno da je drugačiji od ostalih vršnjaka – dete koje živi za fudbal. „Sve što je kao mali želeo bilo je samo da iga fudbal“ – rekao je njegov kum Fernao Sousa, dodajući i ovo: „fudbal je toliko voleo da je preskakao obroke i nije jeo na vreme, i uvek je iz svoje sobe, kada svi misle da radi domaći, bežao kroz prozor sa loptom.“

Dok je rastao i već u tinejdžerskom dobu njegove igračke sposobnosti su se neverovatno poboljšale. Nakon isteka ugovora sa klubom Nacional da liha da Madeira, potpisao je novi sa Sportingom, 2001. godine. Iste godine, sa svojih 16, mnogima je pomutio razum fantastičnom igrom protiv Manchester United-a, čak je zadivio i suparničke igrače neverovatnim radom nogu i odličnim igračkim veštinama. Zahvaljujući velikim impresijama i oduševljenju, mnogi igrači iz Manchester-a su pitali menadžera da na bilo koji način dovede mladog Ronalda. U vrlo kratkom roku Kristijano je prešao iz trenutnog kluba za koji je igrao u United za neverovatnih 12 miliona funti – rekordna suma za tako mladog igrača.

 

Uspeh sa Manchester United-om

Ronaldo ih nije razočarao. U najboljem svetlu se pokazao 2004. godine u finalu FA Kup-a, postigavši prva 3 gola i tako učvrstivši poziciju svoje ekipe. 2008. godine, nakon što je potpisao petogodišnji ugovor vredan 31 milion dolara, Ronaldo je opravdao poverenje odigravši jednu od najboljih sezona koju je klub imao u istoriji postigavši rekordna 42 gola, i dobio nagradu FIFA-e za igrača godine(? Ovo da proverim). Sve u svemu, Ronaldo je pomogao Manchester United-u da osvoji 3 puta titulu u Premier Ligi.

Medjutim, Ronaldov boravak u Engleskoj je bio malo poremećen 2007. godine, usled majčine bolesti kao i očeve smrti. To je bio izuzetno težak period za mladog sportistu. Bio je veoma blizak sa ocem, pokušavao ga je ubediti da ide na rehabilitaciju i da pestane da pije – medjutim bezuspešno.

 

Odlazak u Real Madrid

Iz razloga što je često hvaljen medju saigračima, njegova posvećenost klubu bila je pod znakom pitanja. Glasine su kružile da želi da igra negde drugde. Kada je 2009. godine španski Real Madrid pristao da plati 131 milion dolara United-u, niko nije bio toliko iznenadjen što Ronaldo napušta “Crvene Djavole.”

“Znam da me osudjuju i da su protiv toga da budem još bolji u novom klubu i znam da ću biti pod mnogo većim pritiskom nego u Manchester-u, u kome sam igrao dugo godina” – rekao je Ronaldo novinarima. “Ali to znači nov izazov i sigurno će mi pomoći da postanem najbolji fudbaler.”
Od strane FIFA-e je više puta nagradjivan za igrača godine, osvojivši zlatnu kopačku i zlatnu loptu.

 

Kristijano Ronaldo & Nike kopačke

Ljubav prema ovom brendu javila se kod Kristijana jos od mladjih dana. Kao mali, počeo je u “Nacional da liha da Madeira” fudbalskom klubu i tada nosio kopačke koje su roditelji mogli da mu priušte, jer ih je bilo četvoro dece. Sa 16 godina potpisao je ugovor sa Sportingom. Već tada je mogao priuštiti sebi prve Nike kopačke. Kristijano Ronaldo je postajao sve bolji i bolji igrač. Prelaskom u bolji klub, Manchester United, nastavio je sa nošenjem pomenutog brenda, samo je mnogo češće menjao modele. Danas, kada važi za najboljeg igrača na planeti, postao je sinonim za Nike kopačke, nekako kada se spomene baš ovaj brend, većina pomisli upravo na Kristijana Ronalda. Kopačke, odnosno, modeli koje Kristijano uglavnom nosi su: Mercurial Vapor IX, Mercurial Vapor VIII, Mercuial Victory IV, Hypervenom Phantom.

Podeli ovaj post