Vesti

Kupovina kopački – kompletno uputstvo kako izabrati prave

Nije važno da li ste mlad ili iskusan igrač, početnik ili profesionalac, svakome je potrebna pomoć s vremena na vreme prilikom izbora novog modela kopački. Na tržištu je trenutno velika ponuda i nije baš lako doneti odluku.

Proveli smo puno vremena čitajući vaša pitanja i sastavili smo detaljan i koristan priručnik koji će vam itekako pomoći kada je potrebno da izaberete prave kopačke koje će vam odgovarati.

  • Stvarnost – kopačke ne čine igrača, ali pomažu

   Prvo i najvažnije, hajde da raspravimo o onome o čemu se najviše govori. Ukoliko ste ikada posećivali forume i teme u kojima se govori o fudbalu, sigurno ste naišli na jedan od ovakvih komentara:

   „Ne radi se o kopačkama, već o igraču.“
   „Kopačke neće od vas napraviti dobrog igrača, ukoliko to niste.“

   Igrači koji izgovore ovakve rečenice su donekle u pravu, ali takodje znaju bolje od ostalih zašto su dobre kopačke od velikog značaja za fudbalera. Ovde ćemo vam objasniti na koji način odgovarajuće kopačke mogu doprineti vašoj igri. Razmotićemo jedan hipotetički primer. Da li ste ikada vozili automobil po velikoj kiši(pljusku)? Ukoliko jeste, vi, kao vozač ste dobri onoliko koliko imate iskustva u vožnji, i praktično znanje ili iskustvo nekog drugog je potpuno različito od vašeg. Sledeći logičan korak je da uključite brisače i sklonićete vodu sa vaše šoferšajbne. Ovo će vam omogućiti bolju vidljivost i sigurnu vožnju.
   Kao što po kiši ne možete voziti auto bez brisača tako ni fudbal nije moguće igrati bez kopački, i što više one odgovaraju vašem stilu igraćete bolje i kvalitetnije – tj. povećaće vaš nivo performansi. Nošenje odgovarajućeg para ima takav uticaj da će podići vašu igru na viši nivo.

   Zatim, postoji i način ramišljanja igača profesionalaca. Važno je izabrati one kopačke koje vama odgovaraju, ne one koje nosi vaš omiljeni igrač. Kopačke koje on nosi možda će i vama biti čak idealne, ali ne treba samo i isključivo tako donositi odluku. Ako neke kopačke perfektno pristaju Ronaldu, ne znači da ako ih i vi kupite da ćete postati neverovatan igrač koji sve može samo zbog toga. Znači, kopačke će vam pomoći da date svoj maksimum na terenu, ali, ukoliko vi niste dobar igrač, ne postoji taj model koji će od vas napraviti nešto što niste.

  • Radite na svom stilu igre

   Prvi korak je veoma važan, a to je da otkrijete svoj stil igre. Svaki igrač ima izgradjen neki svoj stil i pristup igri, te ovo ima veoma važnu ulogu prilikom izbora odgovarajućih kopački. Sledeća važna stvar je pozicija na kojoj igrate. Postoje igrači koji se drže jedne odredjene pozicije, dok postoje i oni koji su više fleksibilniji. Za one koji menjaju više pozicija, razmislite zašto je to baš tako. Mnogi fudbaleri koji igraju u veznom redu pomažu napadačima i često idu u napad. To rade oni koji su brzi, jaki i izdržljivi.

   Golmani – potrebne su im kopačke koje omogućavaju veće trenje, sigurnost i stabilnost na terenu, kao i mogućnost da se kreću veoma brzo i sa lakoćom.

   Odbrambeni igrači – potrebne su im kopačke koje omogućavju visok nivo zaštite i lako dodavanje lopte(pas).

   Krilni igrači(igrači uz levu i desnu aut liniju) – veoma lake kopačke koje omogućavaju bolje ubrzanje i lakšu i bržu promenu smera.

   Napadači – ultra lake kopačke jer su napadači veoma brzi, a takodje im je i potrebno da često veoma brzo menjaju smer.

 

  • Izaberite kopačke na osnovu podloge na kojoj igrate

Ukoliko vam je potreban model za vlažnu i blatnjavu podlogu, sigurno se nećete opredeliti za onaj par koji se nosi na tvrdoj podozi, jer na taj način bi često mogli da se okliznete i izgubite kontrolu nad igrom. Dobro razmotrite na kakvoj podlozi i koji vremenski period je potrebno da igrate na njoj, te će te tako znati koji model će vam biti pogodan. Ukoliko vam do sada faktori nisu poznati, najbolje bi bilo da izaberete kopačke za tvrdu podlogu, pod uslovom da su vemenski uslovi dobri, odnosno da kisa pada retko.

 • FG kopačke – kopačke koje su kreirane da se u njima igra na čvrstoj podlozi, kada su dobri vremenski uslovi – podloga pokrivena prirodnom travom i ona koja je vrlo retko vlažna.
 • SG kopačke – kopačke koje su kreiane da se u njima igra na mekšoj podlozi, uglavnom kada su vremenski uslovi malo lošiji, odnosno češće pada kiša. To su kopačke za zamenljivim kramponima.
 • AG kopačke – kopačke namenjene za igru na veštačkoj podlozi. Nisu preporučljive za igru na čvrstoj podlozi.
 • HG kopačke – kopačke namenjene za igru na suvim i tvrdim podlogama. Koriste se uglavnom na podlozi gde trava počinje da isčezava i golo tlo, odnosno zemlja je više izražena. Mogu se koristi i na podlogama gde igra u FG kopačkama.
 • AT kopačke – ove kopačke su takodje odličan izbor za fudbal koji se igra na veštačkoj podlozi. Kada ih igrač obuje on je u njima niži nego u klasičnimi kopačkama jer je kod ovih modela rastojanje od stopala do tla manje(nego kod običnih kopački). Poznate su i pod nazivom „niskoprofilne“. Imaju veliki broj malih gumenih krampona.
 • IN kopačke – kopačke koje se koriste ukoliko je podloga ravna i glatka, odnosno betonska.

  Materijal od kog su napravljene

   • Kengurova koža – dugo su kompanije koristile kengurovu kožu kako bi proizvodile kopačke. Danas taj trend polako nestaje i postaje stvar prošlosti. Medjutim, ukoliko želite odličnu opačku koja će potpuno odgovarati, i slobodno možemo reći, prilagoditi se vašem stopalu, modeli kreirani od kengurove kože su baš za vas.
   • Prirodna koža – mnogi kvalitetni i popularni modeli kreirani su upravo od govedje kože.
   • Sintetička koža – koriste je vodeće kompanije. Top brendovi kao što su Nike i Adidas trude se da proizvode kožne modele koji će biti vrhunskog kvaliteta kao da su proizvedeni od prirodne kože.
   • Sintetika – kopačke proizvedene od sintetike su od veoma tankog materijala i omogućavaju bolju kompaknost sa stopalom. Kreirane su tako da da igraču pružaju drugačije iskustvo uz odličnu kontrolu lopte.
   • Mreža – novi trend, preko gornjeg dela kopačke se nalazi mreža. Ovi modeli se prave od veoma tankog materijala i omogućavaju osečaj lakoće tokom nošenja.

 

  • Težina kopački

   Druga oblast koja pruža tu mogućnost igračima da malo istražuju je težina kopački. Zapazili smo da su kompanije izvršile drastične promene koje se odnose na težinu pomenutih. Jedan od najlakših modela na tržištu, trenutno je Adidas F50 Adizero.

 

  • Razlikovanje kopački po kategorijama

   • Kontrola – ovde je stavljen akcenat na elemente kao što su precizno dodavanje(pas) i kontrola lopte
   • Snaga – kopačke koje spadaju u ovu kategoriju omogućavaju fudbalerima prodorniji i jači šut.
   • Brzina – ovde spadaju ultra lake kopačke, proizvedene od sintetike.
   • Hibrid – koačke koje su nastale spajanjem više stilova kao što su na primer, brzina I kontrola.
  • Odredjivanje budžeta

   Odrediti budžet i pridržavati se toga veoma je važno iz dva razloga. Prvo, naravno da nećete preći budžet i potrošiti nepotrebno veliku sumu novca koju niste ni mogli zamisliti na samom startu, kada ste odredili da ćete kupiti kopačke. Drugo, obično možete pronaći način da kupite dva veoma kvalitetna para kada je vreme velikih popusta, samo je potrebno pratiti. Postoji nekoliko nivoa cena:

   • preko 150e – elitni nivo, oni koji mogu sebi priuštiti kopačke iz ove klase obično nose modele kao njihovi idoli. Zbog toga što su ovo kopačke koje su proizvedene za profesionalne igrače, pouzdanost na duže vreme je pod znakom pitanja.
   • od 80 do 150e – ovo je neka normalna cena koju većina može priuštiti kada kupuje kopačke. Širok asortiman veoma kvalitetnih modela. Većina igrača kupuje kopačke iz ove kategorije, takodje ovo je kategorija u koja beleži najviše prodaja
   • od 40 do 80e – kopačke nižeg kvaliteta. Prilikom proizvodnje ovakvih modela više se polaže na njihov dizajn, mnogo manje na performanse.
   • od 10 do 40e – ukoliko ste u mogućnosti, zaobidjite modele iz ove kategorije.
  • Oblik vašeg stopala

   Jedna stvar koju veliki broj početnika ne zna je da model od svakog proizvodjača kopački ne stoji isto na stopalu.
   Postoje 3 načina da utvrdite koje kopačke najbolje odgovaraju vašem stopalu ukoliko kupujete online:

   • Posetite Review sajtove na kojima postoje detalji o veličina modela i kompaktnosti sa stopalom;
   • Pogledajte kakve kopačke nose saigrači i uporedite vaša stopala(da bi odabrali pravi model)
   • Online aplikacija za veličinu kopački. VAŽNO : bolje online prodavnice imaju tabelu veličina modela, na osnovu toga da one maksimalno vode račun o svojim kupcima.
  • Šta ako su velike, šta ako su male?

   Ako postoji veći prazan prostor izmedju pete i kraja ležišta u kom se ona nalazi – kopačke su velike i to nije dobro. Ukoliko nema uopšte prostora izmedju pete i kraja njenog ležišta, kopačke su male, počeće da žuljaju i to opet nije dobro.
   Da bi vam kopačke bile taman, prostora treba ipak malo da postoji i to tek toliko da bi izmedju vaše pete i zida ležišta mogao stati prst od bebe.

 

  • Lakše kopačke – manja pouzdanost

   Kompanije se uglavnom takmiče koja će napraviti lakše kopačke jer je to jedna veoma bitna stavka prilikom izbora, kao što smo već rekli – igrač je brži u njima. Medjutim, laka kopačka znači i to da je za nju utrošeno i malo materijala(proizvode se uglavnom od tankog materijala), te i samo možete doći do zaključka da su one manje pouzdane – ne traju dugo. Mnogo ranije, kopačke su trajale i po 2 sezone. Danas je to sve redji slučaj.

 

  • Poručiti kopačke online

   Pre nego što kopačke uopšte poručite potrebno je prvo proveriti da li online podavnica ima taj model na lageru(skaldištu). Poželjno je stupiti u komunikaciju sa zaposlenima jer će vam oni dati savet oko modela koji vas zanimaju i eventualno, ukoliko je potrebno, uputiti vas u online kupovinu.

   Pre nego što kopačke kupite online, prikupite što više informacija o e – prodavnici. Pogledajte da li za početak možete saznati što više stvari sa njihovog oficijalnog sajta. Veb sajt bogat informacijama znači puno. Navešćemo vam šta sve dobra e – podavnica kopački treba da sadrže svom veb sajtu, a da je to za vas, kao kupca korisno :

   • informacije o samoj firmi(adresa, mail, PIB, matični broj, bankovni račun)
   • svaki model kopački da bude deskriptivan + slike + video
   • tabela veličina po brojevima
   • da li se veb sajt ažurira novim infomacijama barem jednom nedeljno
   • prisutnost na drštvenim mrežama(ali ne samo prisutnost u smislu da nalozi na istim postoje a niko ništa ne ažurira). Znači, proveriti koliko se često informacije update-uju. Da li s vremena na vreme postave da je neko kod njih kupio kopačke sa linkom ka profilu(na facebook-u najčešće) kupca/klijenta?
   • Rok isporuke – ukoliko model poručujete iz države u kojoj se nalazite pihvatljiv rok da iste stignu na vašu adresu je do 36 sati.

 

 • Kopačke stigle na vašu adresu

Kada vam kopačke stignu na kućnu adresu, ostaje vam još da ih obujete, odnosno isprobate i vidite da li je sve u redu. Zatim, potrebno je i testirati ih na treningu – nemojte nikako da na utakmici nosite kopacke koje do tada nikada niste ni obuli, jer može doći do poblema. Zbog toga preporučujemo sledeće : po kupovini novog modela, isprobate ga i testirate na treningu. Tako ćete videti da li je sve u redu da li su savršeno kompaktne vašem stopalu.

Na kraju da spomenemo još jednu bitnu stvar : kada ste došli do zaključka da je model odličan i savršeno odgovara – vodite računa o njima, duže će vas služiti.

Podeli ovaj post