Vesti

Leonel Mesi – biografija

Argentinac, Leonel Mesi, postigao je veliki broj golova i time oborio mnoge rekorde. Takodje, nekoliko puta je dobio priznanje, odnosno, nagradu za najboljeg igrača na svetu, u fudbalu.

 

Uopšteno o ovom fudbaleru

Fudbaler Leonel Mesi, rodjen je 24. 06.1987. u Rosariu – Argentina. Nakon što je FK Barselona odlučila da plati lečenje(usled nedostatka hormona rasta) mladom Mesiju, on se sa 13 godina seli u Španiju. U novoj zemlji postao je zvezda nakon što je sa klubom osvojio šampionat. Postavio je rekord 2012. godine postigavši najviše golova. Kao igrač godine četiri puta je nagradjivan od strane FIFA-e.

 

Život i rani počeci

Rodjen kao Luis Leonel Andres Mesi, 24. Juna 1987. godine u Rosariu, Argentini. Zastrašen od strane većih dečaka čestio je igrao fudbal sa dvojicom starije braće i njihovim drugarima. Kada je imao 8 godina pristupio je fudbalskom klubu u Rosariu – Newells Old Boys. Vidljivo manji od ostale dece njegovih godina, doktori su dijagnostikovali da Mesi boluje od nedostatka hormona rasta.
Mesijevi roditelji, Horhe I Cecilija, odlučili su da plaćaju sinu terapiju kupovinom hormonskih injekcija. Uskoro je to postalo veoma skupo i bilo je potrebno da izdvoje i po nekoliko hiljada dolara mesečno za lečenje deteta. Sa tim troškovima nisu mogli da se bore. U 13-oj godini malom Mesiju ponudjeno je da trenira na Barseloninoj akademiji fudbala – La Masia, i klub bi snosio sve troškove za njegovo lečenje. Prema tome, njegova porodica se spakovala i preko Atlantskog okeana preselila u Španiju, koja im je postala novi dom.

Kralj Španije : fudbalska karijera

Iako je bio bolešljiv, Mesi se brzo probio kroz juniorski system rangiranja i sa 16 godina zaigrao za prvi tim Barselone. U knjigu rekorda, Mesi se upisao 1. maja 2005. godine kao najmladji igrač koji je postigao gol. Iste godine osvojio je sa argentinom titulu u 20-om Svetskom Kupu postigavši gol iz penala.
Mesi je dostigao visinu od 170 cm, te je svojom gradjom, brzinom i snagom u duelu, podsećao na legendarnog zemljaka, Argentinca, Dijega Maradonu. Mesi je sa Barselonom postigao veliki uspeh 2009. godine, kada je njegov tim osvojio sledeća takmičenja : Liga Šampiona, Ligu i Španski Super Kup. Iste godine, prvi put je nagradjen od strane FIFA-e kao igrač godine.
Čak je i Maradona pohvalio svog zemljaka i rekao lepo o njemu. “Vidim ga kao nekog ko je veoma sličan meni, ” – izjavio je Maradona za BBC. “On je vodja i igra dobar i kvalitetan fudbal. Mesi ima nešto što drugi igrači nemaju.”
Neverovatno je to da je mali fudbalski čarobnjak postajao sve bolji i bolji, uvek otkrivajuću nov način da prodje izmedju odbrambenih igrača, vodeći Barselonu u nove pobede i osvajanje Lige i Španskog Kupa šampionata 2010. i 2011. Godine, kao i Lige Šampiona 2011.
Mesi je opet ubeležio impozantne rezultate u knjigu rekorda 2012. godine. Postao je prvi igrač koji je postigao 5 golova u meču Lige Šampiona, početkom marta, a nekoliko nedelja kasnije uspeo je da nadmaši Cezara Rodrigeza – Mesi je sa 232 postignuta gola postao vodeći strelac Barselone svih vremena. Do kraja 2012. Godine, Mesi je postigao 91 gol u internacionalnim utakmicama, stavivši time u senku Mulera koji je 1972. postigao 85 golova. Oborio je još jedan rekord kada je u januaru 2013. godine dobio nagradu od FIFA-e. Mesi je odveo Argentinu u finale Svetskog Kupa, 2014. godine. Iako je njegova reprezentacija izgubila od Nemačke, proglašen je najboljim igračem tog takmičenja.

Leonel Mesi & kopačke

Svi ljubitelji fudbala, ali i oni koja malo redje prate znaju da je Mesi još od malih nogu u Barseloni, od svoje 13-e godine. U početku je nosio Nike kopačke, i to Tiempo Legend, ali ne tako dug period. Kasnije se preorijentisao na Adidas. U svojoj dosadašnjoj karijeri je izmenjao mnoge modele pomenutog brenda, medjutim već izvestan period nosi Adidas Adizero F50. Izgleda da je Mesi prezadovoljan noseći ove kopačke i u njima može da da svoj maksimum na terenu. Bitno je napomenuti i to da su F50 najlakse kopačke koje su ikada proizvedene, i sigurno da je i to jedan od razloga zašto ih Leo ne menja, a pomenuti proizvodjač se veoma trudi kako će Adizero F50 izgledati, tako da u rekordno kratkom vremenu obraduju mladog Mesija potpuno novim dizajnom kao i poboljšanjem
ukupnih performansi.

Podeli ovaj post