Da li je košarka pravi izbor za vaše dete?

Vaše dete je pokazalo interesovanje za sport i razmišljate na koji sport da ga usmerite?

Izbor je veliki, ali često smo vođeni time da je Srbija zemlja košarke, te nije na odmet da se dete oproba u ovom sportu.

Pre upisa na bilo koji sport veoma je važno da utvrdite psihofizičku zrelost deteta za sport uz pomoć stručnjaka, a nakon toga da kroz posmatranje deteta i razgovor sa njim zaključite da li vaše dete ima više predispozicija za timski ili individualni sport.

Ukoliko uvidite da vaše dete više naginje ka timskom sportu, razmotrite mini basket kao opciju.

Šta je mini basket?

Mini basket je košarka prilagođena najmlađima. Stručnjaci iz oblasti košarke osmislili su košarku za najmlađe koja je u skladu sa njihovojm visinom i mogućnostima. Koševi su su podešeni na visine od 120cm do 160cm, a trenira se loptama težine od 300g do 330g.

Cilj mini basketa je da kod dece razvije ljubav prema košarci, zdravom životu i sportu, da razvije kod njih motoričke i socijalne veštine i da deci pruži kvalitetnu zabavu i druženje.

Sa koliko godina je najbolje upisati dete na mini basket?

Sa treniranjem mini basketa može se početi već sa 3 godine, ukoliko utvrdite da je vaše dete zainteresovano i spremno za sport. Mini basket je i namenjen deci od 3 do 10 godina, već nakon desete godine deca se usmeravaju na treninge košarke.

Deca u ovom razdoblju nisu zrela za treniranje košarke, ali jesu spremna da nauče pravila i igraju košarku sa manjim loptama i na manjim koševima.

Zanimljivo je da deca obožavaju košarku, jer se svuda oko njih ukazuje prilika da je praktikuju. Koševe imate na svakom drugom terenu, možete postaviti plastičan koš u stanu, mnogi postavljaju koševe i u svojim dvorištima.

Koji su uslovi za upis na mini basket?

Uslovi za upis na mini basket ne postoje. Sva deca mogu početi sa treninzima, ako pokažu želju. Mnogi roditelji se zapitaju da li je visina jedan od faktora za početak treniranja mini basketa. Visina nije preduslov, visina može jedino biti posledica dugogodišnjeg treniranja.

Mini basket okuplja mališane kako bi kod njih razvio ljubav prema sportu, ali i mnogobrojne motoričke veštine i timski duh. Stoga, vaše dete ne mora ispunjavati nikakve preduslove za početak bavljenja mini basketom, kroz treninge, igru sa drugarima i saradnju sa posebno obučenim trenerima sve potrebne veštine će usvojiti.

Mini basket je preporučljiv sport  i za dečake, a i za devojčice.

Kakva je uloga roditelja u mini basketu?

Roditelji u mini basketu imaju značajnu ulogu. Pre svega, roditelji moraju izdvojiti vreme i dovoditi svoje mališane redovno na treninge. Pored izdvojenog vremena, deci je potrebna i ogromna podrška. Deca će na treninzima dobijati podršku od trenera i vršnjaka, ali roditeljska podrška se posebno vrednuje kod male dece, zato je poželjno da ispratite svaki trening i nagradite dete aplauzom i pohvalama.

Van terena svoju decu treba vaspitavati tako da budu ljubazna, velikodušna i da znaju šta je pravičnost. Njihovo ponašanje na terenu često ume da bude refleksija kućnog vaspitanja.

Koje su prednosti mini basketa u odnosu na druge sportove?

  • Prevashodno, prednost mini basketa je što su sva oprema i uslovi za trening prilagođeni maloj deci do 10 godina.
  • Mini basket dostupan u mnogo gradova širom Srbije i uvodi se kao deo plana i programa u vrtiće i predškolske ustanove.
  • Nisu potrebni nikakvi preduslovi za upis deteta na ovu vrstu sporta.
  • Sa decom rade posebno obučeni treneri.
  • Nema velikih ulaganja u sportsku opremu i treninzi ne optrećuju osetno kućni budžet.

Koje veštine deca stiču treniranjem mini basketa i kako on utiče na psihofizički razvoj njihove ličnosti?

Fizička aktivnost je neophodna svakom detetu, ali znatno je zanimljivija ukoliko se obavlja u društvu.

Mini basket decu uči zdravom načinu života i utiče na njihov pravilan telesni razvoj. Tokom treninga deca sklapaju nova poznanstva i prijateljstva i stiču mnogobrojne socijalne veštine.

Mališani se uče disciplini, poštovanju pravila, timskom radu, dok se ujedno kod njih razvijaju potrebne motoričke veštine. Sport utiče na suzbijanje gojaznosti kod dece koja je sve učestalija.

Fizička aktivnost ima posredni uticaj i na uspeh u školi. Naučno je dokazano da bavljenje sportom puni telo pozitivnom energijom i poboljšava koncentraciju, te sportisti neretko briljiraju u školskoj klupi.

Sport izaziva upornost kod dece koja ih prati tokom celog života, pa sportisti redovno izrastaju u lidere i imaju uspešne karijere.

Usmeravanje deteta u svet sporta je uvek dobra ideja i rezultira zdravim životnim navikama i mnogobrojnim uspesima. Važno je samo osluškivati želje svog deteta i ne forsirati ga.

Za svaki sportski početak Total sport je velika podrška mališanima. Istražite naš sajt i društvene mreže. Ukoliko se pitate kako usmeriti dete na sport i zdrav način života (linkovati stari tekst) pročitajte savete na našem sajtu.

Ako je vaše dete već izabralo svoj omiljeni sport, na našem web shop-u istražite ponudu sportske opreme za decu izabranu od strane bivšeg profesionalnog sportiste i trenera. Birajte najbolje za svoje mališane.

OSTAVI KOMENTAR

Vaša korpa

X