Kako odabrati odgovarajuće kopačke?

Počinješ da treniraš fudbal, treninzi su zakazani i bacio si se u potragu za odgovarajućom opremom. Međutim, u moru proizvoda namenjenih tvom sportu, ne možeš biti siguran kakve kopačke su najbolje za tebe. Svaka od njih ima veliki broj specifikacija, šifri u kojima se ti slabo snalaziš, a tvoja želja je da treninzi počnu što pre, a ne opterećivanje oko izbora opreme.

Total sport želi uvek da ti olakša bavljenje sportom na bilo koji način, zato smo odlučili da napišemo ovaj kratak vodič za izbor kopački i ukažemo ti na šta treba da obratiš pažnju kada kupuješ kopačke.

Izbor modela kopački zavisi od mnogo faktora, neki od osnovnih koji su za početak važni su podloga na kojoj treniraš, pozicija na kojoj igraš i stil tvoje igre.

Na osnovu podloge na kojoj se igra fudbal modeli kopački se dele na:

 • FG kopačke(FIRM GROUND) – ove kopačke su namenjene za fudbal na prirodnoj travi, ali na čvrstoj podlozi. Šta ovo znači? Ovakva podloga ne sme biti vlažna, već zemlja mora biti tvrda i suva. Zato se ovakvi modeli biraju za treninge u letnjem periodu kada je sunčano vreme i  kada tlo nije natopljeno padavinama ili čak u toku zime kada je tlo smrznuto.

Njihovi kramponi su ravnomerno raspoređeni i mogu biti konusni ili u obliku sečiva. Konusni kramponi te brže oslobađaju od tla, dok sečiva pružaju bolju vuču.

Kramponi na ovakvim kopačkama su kraći i ukoliko se u FG modelima igra na vlažnom terenu moguća su česta proklizavanja zbog neadekvatnih krampona.

 • SG kopačke(SOFT GROUND) – SG modeli su namenjeni mekoj  i klizavoj podlozi kao što i sam naziv nagoveštava. Najbolje performanse daju na vlažnoj prirodnoj travi. Pogodne su za jesenji i prolećni period kada ima dosta padavina i kada je trava natopljena kišom.

Odlikuju ih duži, razređeniji kramponi koji mogu da se menjaju. Najčešće imaju 6 krampona koji su ojačani aluminijumom, zato ih nikako ne treba koristiti na tvrdim i veštačkim podlogama, jer mogu izazvati žuljeve i biće ekstremno neudobne.

 • HG kopačke(HARD GROUND) –  HG model je namenjen igri na suvim i tvrdim podlogama gde trava iščezava i ostaje golo tlo ili na sintetičkim abrazivnim terenima. Đonove ovih kopački čine gumeni ili šintetički kramponi sa visokim stepenom gustine kako bi se sprečilo njihovo pucanje i habanje, jer se njima prelazi preko abrazivnih površina. Veći je broj krampona da bi se težina svakog od njih smanjila i na taj način izbegla erozija.

Kramponi mogu biti konusni ili sa nožićima u zavisnosti od modela.

 • AG kopačke (ARTIFICIAL GROUND) ili AT kopačke (ARTIFICIAL TURF) – kopačke namenjene za igranje na veštačkoj travi. Imaju veći broj krampona da se đon ne bi lepio za veštačku površinu i da ne bi kolena trpela taj pritisak. Veliki broj krampona takođe i umanjuje mogućnost oštećenja kopačke pri trenju sa veštačkom podlogom.
 • IN patike(INDOOR) – modeli patika za betonsku podlogu ili parket. Uglavnom imaju ravan đon bez krampona, koji je napravljen od gume. Na ovaj način lako prijanja na beton ili drvo i omogućuje dobru vuču. Ovakav tip patika za fudbal dobar za igranje u dvoranama, ali i za neobaveznu igru sa društvom.

Obrati pažnju kakve kopačke su ti potrebne na osnovu pozicije na kojoj igraš:

 • Golman – zahteva čvrste i teže kopačke koje će mu pružiti stabilnost i sigurnost pri pokretima, veće trenje, ali i lako kretanje.
 • Napadači – potrebne su im izuzetno lake kopačke koje će im omogućiti dostizanje željene brzine i laku promenu smera kretanja.
 • Odbrambeni igrači – kopačke koje su idealne za njih su one koje pružaju dobru fiksiranost stopalu i izuzetnu zaštitu. Isto tako gornji deo kopačke mora biti proizveden tako da olakšava dodavanje lopte i omogućuje dobru kontrolu nad njom.
 • Krilni igrači – kao i napadačima, potrebne su im lagane kopačke koje daju dobro ubrzanje, prilagodljive su pri promeni smera kretanja i fiksiraju stopalo.

Kopačke se izrađuju i tako da prate vaš stil igre, te mnogi brendovi svoje modele prilagođavaju određenim stilovima i tvom temperamentu. Brendovi igrače prema stilu dele na:

 • Divlje, razorne igrače , koje je teško savladati.
 • Izdržljive igrače koji se teško umaraju i konstantni su tokom cele igre. Održavanje kontinuiteta im je jača strana.
 • Kreativne i inovativne igrače, koji su samopuzdani, vladaju celim terenom i imaju izuzetnu kontrolu nad loptom.
 • Igrače koji imaju najčešći kontakt sa loptom i odlično manipulišu njom.

Pored ovih podela kopački, postoje još neke stvari na koje treba obratiti pažnju. Mi smo izdvojili par pitanja koja smo najčešće dobijali.

Kako da odredim pravu veličinu kopačke?

Kopačka ne sme da bude ni preširoka, ali ni preuska. Većina kopački se pravi za standardan oblik stopala. Ukoliko su tvoja stopala dosta šira ili uža od tog standarda, moraćeš da izradiš kopačke po svojoj meri.

Najbolje je da kopačke probaš dok nosiš deblje čarape ili čak dva para čarapa, jer su čarape za fudbal deblje od standardnih. Kada ih probaš, idealno je da ostane slobodan prostor veličine svega nekoliko milimetara.

Kopačke ne smeju da budu preuske, jer mogu zaustaviti cirkulaciju, ali ni preširoke, jer neće dobro fiksirati stopalo. Treba imati dovoljno prostora da u njima možeš pomerati prste.

Koja je najbolja težina kopački?

Težinu kopački biraš na osnovu pozicije koju igraš. Pomenuli smo to u prethodnom odeljku o pozicijama. Svakako, ako ti je potrebna što veće brzina, biraj što lakše kopačke. Teže kopačke su namenjene golmanima i odbrambenim igračima.

Dodatni saveti:

 • Kupi profesionalne kopačke ukoliko se profesionalno baviš fudbalom. S razlogom su profesionalne, daju ti bolje performanse.
 • Ne kupuj modele koji su popularni i koje svi kupuju, baci se na istraživanje. Potrebno je da pronađeš kopačke koje najbolje odgovaraju tvojoj poziciji i stilu igre.
 • Ne obaziri se na to da li su ti kopačke lepe ili da li ti se sviđa njihova boja,  ne znači da će model u boji koja ti se sviđa biti odgovarajuć za tvoje potrebe.
 • Biraj kopačke od kvalitetnih materijala, one su izdržljivije i duže će trajati.

Da li ti je sada jasnije kako da izabereš prave kopačke za sebe?

Zaprati nas na društvenim mrežama i slobodno nam piši ako imaš još neko pitanje. U Total sportu ćeš pronaći kopačke baš po svojoj meri. Baci pogled na naš sportski web shop.

OSTAVI KOMENTAR

Vaša korpa

X