Kako usmeriti dete na sport i zdrav način života?

Tokom odrastanja deteta roditelji se suočavaju sa mnogim problemima i zadacima. Jedan od osnovnih je pravilno usmeravanje deteta, pre svega na odabir zdravog načina života i odabir sporta koji je usko povezan sa ovim prvim.

Izazova ima i previše. Mlađe generacije, pod uticajem vršnjaka, interneta, dostupnosti nezdrave hrane na svakom koraku, često zapostavljaju sport i zdrave životne navike.

Kao posledica ovoga, kod dece je sve učestalija gojaznost koja može izazvati ozbiljne probleme.

Bavljenje sportom je veoma značajna stvar u razvoju svakog deteta, a da dete ne bi steklo odbojnost prema treningu, potrebno je da ga na pravi način uvedete u svet sporta.

Postoje određene smernice kojima treba da se vodite kada otpočinjete ovu vrstu usmeravanja. Naoružajte se strpljenjem, razumevanjem i podrškom i dobri rezultati su neizbežni.

Da li je moje dete dovoljno zrelo za bavljenje sportom?

Ovo je prvo pitanje koje treba da postavite sebi kada se odlučite da dete usmerite na sport. Nisu sva deca podjednako zrela, zainteresovana i spremna za treninge.

Najbolje je da svoje dete odvedete kod stručnjaka koji će proceniti psihofizičku zrelost vašeg deteta i dati vam savet kada je najbolje početi sa treniranjem.

Stručnjaci nisu u potpunosti saglasni sa tim kada je najbolje da dete počne da se bavi sportom. Mnogi smatraju da je najbolji period za to između 8. I 10. godine, međutim, pojedinci smatraju da je mnogo bolje početi ranije, recimo sa 6 ili 7 godina.

U svakom slučaju, najbolje je poslušati želje svog deteta i savete lekara i psihologa kojima ste pružili svoje poverenje.

Da li moje dete ima talenat za sport?

Talenat za sport, kao i ostale talente koje poseduje vaše dete, veoma ćete lako uvideti i to još u najranijem periodu.

Iako talenat ume dosta da doprinese postizanju dobrih rezultata, rad je uvek siguran put do uspeha. Neće svako dete postati sportski as, ali bavljenje sportom u detinjstvu uticaće pozitivno na razvoj njegovog tela i ličnosti, a i na sticanje zdravih životnih navika. Ukoliko vaše dete pokazuje želju za bavljenjem sportom, ne opterećujte se oko toga što niste uvideli izražen talenat kod njega.

Kako odabrati pravi sport za svoje dete?

Decu treba pustiti da sama istražuju i pokažu svoje interesovanje za određeni sport. Ono što vi treba da uradite kao roditelj je da ih uvedete u svet sporta i predstavite im različite sportove na način koji je zanimljiv njihovom uzrastu.

Imajte u vidu da svaka vrsta forsiranja ili nametanje sopstvenih želja neće doneti pozitivne rezutate, naprotiv, može izazvati averziju prema sportu kod deteta.

Vođeni uspehom naših sportista, mnogi roditelji guraju svoju decu u tenis ili košarku, jer u ovim sportovima imamo svetske šampione. Ovo je velika greška, možda vaše dete baš nema predispozicije za ove sportove, dok za neke druge, koje ste vi zapostavili, ima. Osluškujte konstantno želje svoje dece i pratite njihovu motoriku, idealan sport za vaše dete će se spontano izdvojiti.

Koliko roditelji treba da budu uključeni u detetovo bavljenje sportom?

Roditelji treba da budu detetu podrška u bavljenju sportom na svaki mogući način. Treba da ih stimulišu, dovode redovno na treninge, prate njihove utakmice i mečeve, obezbeđuju adekvatnu opremu i razvijaju kod njih sportski duh.

Međutim, preterano uplitanje u način detetove igre i kritika nisu preporučljivi. Dete, pored roditelja, treba da nauči da ima i druge autoritete u životu. Zato tu ulogu ostavite treneru koji zna kako da uputi detetu kritiku na pravilan način ili da utiče na unapređenje njegovog stila igre.

Važno je da vi kao roditelji budete dobar primer i kulturni navijači, da ne budete preterano ostrašćeni, subjektivni ili nepristojni na tribinama.

Pre odabira škole sporta, veoma je bitno da se upoznate sa kadrom koji radi u školici, sa prostorom gde će vaše dete trenirati i sa uslovima i načinom rada u toj ustanovi. Tek kada se uverite da je sve bezbedno i onako kako ste vi zamislili, upišite svoje dete.

Šta ako moje dete želi da prestane da se bavi sportom?

Roditelji uvek imaju idealni scenario u glavi kada njihovo dete počne da se bavi sportom, ali odustajanje je veoma česta pojava, nažalost.

U ovakvim trenucima ne smete pokazivati razočaranje, već pružiti podršku detetu i u ovakvoj odluci.

Pre pružanja podrške, potrudite se da saznate prave razloge zbog kojih vaše dete odustaje od sporta.

Ponekada su ti razlozi bezazleni i veoma lako se ti problemi mogu rešiti kako bi dete nastavilo da se bavi sportom. Takvi razlozi mogu biti neslaganje sa drugarima u školici sporta, neodgovarajuć termin treninga i slično. Ovi problemi su rešivi.

Ukoliko je dete ipak rešeno da napusti sport zbog nekih ozbiljnijih razloga ili nepronalaženja u njemu, budite podrška. Nije dobro da svoje ambicije ili skrivene želje ostvarujete preko deteta. Dete će vašu podršku i razumevanje sigurno ceniti, pa ko zna? Možda se posle nekog vremena opet zainteresuje za sport. : )

Nadamo se da će vam ovaj kratak tekst biti od pomoći kada budete sa svojim detetom birali odgovarajući sport, a naš web shop vam može biti od velike pomoći u pronalaženju adekvatne opreme za treniranje. Posetite Total sport online prodavnicu i istražite dečiji sportski asortiman.

OSTAVI KOMENTAR

Vaša korpa

X